Behoor jij tot één van deze 2 soorten planners?
Je bent een kei in plannen. Bij jou staat alles weken of maanden op voorhand gepland in je agenda en je weet precies wat je wanneer moet doen. Je agenda staat bomvol en veel ruimte om spontaan ergens op in te gaan is er niet.
Je bakt er eigenlijk helemaal niets van. Je leven is één grote chaos. Je hebt geen idee wanneer je nu weer met je beste vriend naar dat concert gaat en weet al zeker niet welke klusjes er nog moeten gebeuren. Als je met anderen afspreekt is dat altijd 'op den bots', je plant zo weinig mogelijk vooruit.
Natuurlijk behoor je tot geen van beide, of dat mag ik toch hopen :-)
De meesten onder ons zitten ergens tussen deze 2 groepen in.
Mensen waarvan gezegd wordt dat ze ‘niet zo goed zijn in plannen’ herkennen we vaak hieraan:
Als ze afspreken met anderen is dat meestal heel spontaan, hun agenda’s staan geen weken op voorhand helemaal vol.
Ze komen altijd en overal te laat.
Ze staan vaak bekend als 'verstrooide professors'.
Ze vergeten vanalles: van hun portefeuille tot wanneer ze die afspraak bij de tandarts nu weer gelegd hebben.
Ze kunnen moeilijk iets afwerken, want ze plannen nergens echt tijd voor in.
Heel vaak hebben bovenstaande mensen hier zelf weinig last van. Ze zijn altijd zo geweest en het is een beetje hun manier van in het leven staan. Meestal zijn het anderen die van hen eisen dat ze betere planners zijn. Het zijn toch altijd dezelfde waar we op moeten wachten.” :-)
Nochtans kunnen we van deze mensen heel wat leren...
Onze samenleving en onze jobs vragen van ons dat we goed georganiseerd zijn en structuur hebben, anders zien we simpelweg door het bos de bomen niet meer. Jammer genoeg geraken we daardoor onze spontaniteit volledig kwijt.
Hoe vinden we dan dat evenwicht tussen alles goed plannen en toch nog spontaan in het leven staan?
Goed kunnen plannen binnen onze job is belangrijk, daar zijn we het over eens. Je dient te voldoen aan een aantal verwachtingen en wordt daar op het einde van het jaar op geëvalueerd. Als je niet plant, lopen je afspraken met collega’s en klanten in de soep en kan je geen enkele taak of project behoorlijk afwerken.
Het is dus in een ander deel van ons leven dat we de spontaniteit moeten opzoeken: onze vrije tijd of dan toch de tijd naast onze job.
Denk je de volgende situatie in:
Je komt een vriend die je al lang niet meer gezien hebt tegen in de supermarkt. Jullie beslissen om binnenkort samen met de partners een hapje te gaan eten. Je legt je agenda’s naast elkaar en komt tot de constatatie dat je weekends en zelfs maanden verder moet zoeken naar een vrije weekendavond die voor beiden past.
Dit geeft veel mensen het gevoel dat alles té gepland is en er geen ruimte meer is voor spontaniteit.
Hier is een hele simpele oplossing voor!
Plan een paar maanden vooruit een aantal weekends in waar je bewust niets plant. Benoem dit in je agenda als een ‘wit’ of ‘blanco’ weekend en doe dat weekend alleen dingen die dan je pad kruisen.
Als je dan in de supermarkt je oude vriend tegen het lijf loopt plan je sowieso geen afspraak in een ‘wit’ weekend. Zie je die oude vriend tijdens een ‘wit’ weekend, dan zou het wel eens superleuk kunnen zijn in te gaan op zijn voorstel om gewoon diezelfde avond samen iets te gaan eten. Er staat namelijk toch niets in je agenda gepland!
Wil dat zeggen dat je nooit meer iets op voorhand moet plannen? Natuurlijk niet. Mensen zeggen vaak dat ze zo weinig mogelijk routine willen omdat ze dat saai vinden, maar eigenlijk kunnen we niet zonder. Elke mens heeft nood aan een basis van structuur. Plannen geeft ons deze structuur en zorgt er ook voor dat we dingen hebben om naar uit te kijken.
Comments